1. Te snel trainen. Kan dat? Ja bijna iedereen die begint denkt dat hij zijn duurlooptraining minimaal op marathontempo moet lopen. Je duurtraining zul je juist op een lager tempo moeten doen. Dit zorgt o.a. voor een veel beter gebruik van vetten tijdens het lange lopen. Zie ook.
 2. Geen intervaltraining gedaan. Steeds maar de trainingsafstand verlengen is maar het halve werk. Intervallen op het juiste tempo is minstens zo belangrijk. Doe ze zowel op marathontempo als sneller. Denk bijvoorbeeld aan 5*1km vlot met 2min jogpauze.
 3. Te korte aanloop: In 3 maanden naar een marathon toewerken lukt een enkeling maar het is vragen om blessures. Neem minimaal een half jaar, afhankelijk van je basis.

  1st_Avenue_-_rond_17_mijl_2

  Tips voor een marathon

 4. Te weinig herstel I: Veel lopers willen testen of ze in vorm zijn door wedstrijdjes te lopen. Wedstrijden vragen echter om herstel. Plan maar een paar testen in je schema. Heb vertrouwen. Geen wedstrijden lopen is ook niet slim, je hebt de ervaring en test nodig. Zo kan je ook uitrekenen wat je kan lopen op de marathon.
 5. Te weinig herstel II: van trainen wordt je in eerste instantie slechter, het is de dag rust/herstel die zorgt dat je beter wordt dan dat je was. Elke dag intensief trainen is veels te veel.
 6. Te weinig herstel III: doortrainen bij blessures. Hoe jammer het ook is soms moet je gewoon rust houden. Dan maar een iets langzamere tijd.
 7. Niet op je voeding letten: Zonder de juiste voeding geen goed herstel. Je spieren vragen om eiwitten en koolhydraten en het liefst zo snel mogelijk na een training. Neem gelijk na een intensieve training bijvoorbeeld magere kwark met jam of banaan. Let ook op je ijzerhoeveelheid als fanatiek loper. Zeker als vegetarier.
 8. Geen krachtoefeningen. Hoe wil je 4 uur lang sterk blijven lopen als je buik- rug- en heupspieren niet veel beter zijn dan die van je oma? Zie je haar gaan? Zie voor tips.
 9. Schoenen en kleren verwaarlozen. Lopen op oude schoenen is geen slim plan. Koop degelijk materiaal. Plak als man ook je tepels af met een pleister, dit voorkomt schuren.
 10. Weet wat je kan en hou je aan het plan: Je ziet de opgefokte mannetjes wegschieten bij het begin van de race. Je haalt ze bijna altijd in halverwege de race. Check je eerste kilometer tijd om jezelf te corrigeren.

Tot slot, ga ervan genieten!