Hoe kies je een geschikte loop uit?
Meedoen aan een hardloopwedstrijd kan enorm veel voldoening geven. Een periode gericht trainen en vervolgens je doel halen in een mooie wedstrijd geeft veel lopers een boost. Maar hoe kies je nou een loop die bij je past? 4 tips:

1. Prestatie of genieten?
In het eerste geval kan je het beste kiezen voor een vlak parcours en een goed georganiseerde loop: Bijvoorbeeld Rotterdam marathon, Amsterdam marathon of Utrecht. Een vlak parcours helpt namelijk om een snelle tijd te lopen.
Wil je juist meer genieten? Qua ambiance kom je al snel op de internationale lopen. Bijvoorbeeld NY Marathon en Berlijn marathon (snel en ambiance).
Qua natuur kan je heel goed terecht in eigen land: Schoorl, Soest, Posbank en bijna alle Waddeneilanden. Prachtig lopen!

Wil je vooral prestatie door het parcours juist uitdagend te maken? En in mooie natuur? Denk dan aan halve of hele marathons in de alpen. Ze heb je de Jungfrau marathon en de Mont Blanc marathon. Een uitdaging omdat je veel hoogtemeters hebt en het soms heel steil wordt. Prachtige uitzichten zijn je beloning 🙂

Mooie natuur hardlopen

2. Varieer
Variatie zorgt dat je gemotiveerd blijft. Doe juist mee aan een afstand die je normaal niet zo snel zou doen. Wees realistisch qua te lopen afstand en trainingstijd. Bedenk van te voren wanneer je gaat trainen in de week. Het geeft veel meer voldoening een schema te volgen en je doel te halen dan half getraind een wedstrijd op je tandvlees uitlopen.

3. Wat motiveert je?
Wil je vooraan kunnen lopen of winnen? Kijk dan eens bij de uitslagen van kleine loopjes of dat haalbaar is en doe daar aan mee.
Wil je de strijd aangaan met de elementen? Denk dan aan heuvelachtige parcours in de herfst en winter (Egmond, zevenheuvelen, Schoorl). Vooral samen lopen met vele anderen en genieten van muziek?: Dam tot Dam bijvoorbeeld.

Gaat het vooral om de fun? Denk dan aan de Nike Ladies run of een Color run.

4. Praktisch
Wil je niet een hele dag kwijt zijn? Kijk bijvoorbeeld op Dutchrunner loopkalender en selecteer je eigen stad of omgeving. Voordeel is dat je de meeste kans hebt dat familie en vrienden komen kijken 🙂

Veel plezier bij je volgende loop!