Hij lijkt door te gaan:  De Zevenheuvelenloop. Een prachtige loop en ook nog eens een loop die zich leent voor een goede eindtijd. Vier tips:

1. Deel de race anders in:

Hoewel je, vanwege de heuvels, zou denken dat het parcours niet snel is worden er hele snelle tijden gelopen. Mijn vermoeden is dat het komt door de indeling van het parcours. De eerste 5km is namelijk het meest heuvelop, de tweede 5km is ongeveer evenveel heuvelop als naar beneden en de derde 5km is vooral dalend. Je vliegt het laatste stuk dus terug naar Nijmegen. Dit geeft een enorme (mentale) boost. De tip is daarom om vooral de eerste 5km rustig aan te doen. Ga bijvoorbeeld weg op een schema van 25min (eerste 5km), 23min (tweede 5km) en 22min (laatste 5km) als je rond de 1u10min wilt lopen.

Zevenheuvelen hardlopen

2. Heuvels trainen:

We hebben het hier over Nederlandse heuvels dus niks om je zorgen over te maken maar het is wel verstandig die te trainen. Duinen, bruggen en heuvels zijn perfect voor een pittige intervaltraining. Ga vlot heuvelop en rustig naar beneden en dat een keer of 6. Toplopers doen elke week heuveltraining want je benen worden er heel sterk van.

3. Overdrijf niet met drinken:

Veel te veel mensen denken dat ze tijdens hardloopwedstrijden grote hoeveelheden energiedrank moeten nemen. Als je goed hebt ontbeten en het is niet te warm dan heb je voor circa 1,5 uur sporten niet veel extra energie en vocht nodig. Neem twee uur voor de start nog een rijpe banaan of wat ontbijtkoek en een uur voor de start nog wat suikerhoudende drank. Kies tijdens de race bijvoorbeeld 1 drankpost, let op dit jaar mogelijk geen drankpost, om een energie drank te nemen en schiet voorbij het gedrang van de andere post. Pak je toch weer een halve minuut. Zie ook deze toelichting van NOC-NSF.

4. Neem een vuilniszak mee

November kan herfstig weer betekenen. Neem een vuilniszak mee en maak er 2 gaten in voor je armen. Zo heb je een jasje om je tegen regen en wind te beschermen tijdens het wachten in je startvak. Eventueel heb je nog een oude trui die je dan langs de kant kan leggen. Je staat soms best even te wachten en dan wordt je snel koud en nat.

Veel succes en genieten van de mooie omgeving.

Over Floris: De zevenheuvelenloop heb ik een aantal keer gelopen en de sfeer vond ik altijd goed en de omgeving erg mooi. Als je in een laat startvak zit dan zie je vaak de toppers langskomen voor de finish. Mooi gezicht.