Zondag 23 september is het zover, de Dam tot damloop. Als het goed is ben je er bijna klaar voor. Wat zijn nog belangrijke tips om tijdens de dam tot dam het beste uit jezelf te halen?

Het lijkt flink te gaan regenen zondag. Neem een vuilniszak (twee gaten erin voor je armen) mee om droog en in het startvak te blijven en niet te veel af te koelen, eventueel een petje op. Neem lekkere warme en droge kleren mee voor na de finish. Denk ook aan extra schoenen/sokken. 

Verder:

  1. Begin rustig, begin rustig, begin rustig 🙂 Het is elke jaar weer lachen, of eigenlijk huilen, maar wat starten er toch veel te veel lopers veels te hard. Maan jezelf tot rust en laat je gerust door iedereen inhalen de eerste kilometer, je haalt ze bijna allemaal weer in.
  2. Doe een warming-up. Loop 5-10min warm en doe dan een paar keer 100m wat vlotter. In het startvak af en toe wat springen. Dit zorgt er voor dat de zuurstoftranssport naar je spieren al goed op gang is. Doen!
  3. Neem een sportgel mee, Loop je er langer over dan 1u15min? Dan heb je aanvulling nodig van suikers om niet de man met de hamer tegen te komen. Een sportgel is dan ideaal. Vraag in de winkel naar een isotone gel (run2day, runnersworld, Bever, All4Running). Neem de gel na circa 45min.
  4. Eet niet vlak voor de start nog. Dit kan steken in je zij geven. Gewoon normaal ontbijten, liever niet te veel vezels, en dan vlak voor de start wat sportdrank.
  5. Spreek jezelf positief toe; Sporters die dat doen kunnen veel langer volhouden dan sporters die dat niet doen. “het gaat goed” “Ik kan het” “Ik ben trots op mezelf’ etc. Zolang het maar positief is 🙂 Geniet ervan en succes.

    Dam tot dam loop