Heb ik gelijk goede kleding/spullen nodig?

Nee ik zou niet van alles aanschaffen, zonde van het geld als hardlopen het niet blijkt te zijn. Hardloopschoenen zijn wel een must vanwege de demping en die hoeven niet duur te zijn (vanaf 60 euro). Mijn tip is om naar een speciaalzaak te gaan en daar je budget uit te leggen. Nog een tip: Google je winkelnaam in combinatie met “korting” 🙂 . Oja, een klein lampje voor de donkere avonden is wel zo veilig.

Wat is een mooie afstand om te beginnen?

Dat valt moeilijk te zeggen en is afhankelijk van de persoon. Begin maar eens met 1 minuut rustig hardlopen afgewisseld met 1 minuut wandelen. 100-150m rustig hardlopen afgewisseld met wandelen kan ook. Totaal 10-15 keer. Is dat te makkelijk? Maak dan de hardlooptijd wat langer. Is het te zwaar? Halveer dan de hardlooptijd. Nog een tip: Download “hardlopen met Evy”. Twee keer in de week hardlopen is mooi om te beginnen.

Beginnen met hardlopen

Waarom raken (veel) mensen geblesseerd met hardlopen?

Dat kan veel oorzaken hebben (techniek, schoenen, ondergrond) maar aan de basis ligt te snel te veel en te hard. Mensen raken enthousiast omdat hun conditie zo snel vooruit gaat en gaan dan te veel afstand afleggen of te hard rennen. Je moet jezelf beteugelen en een goed schema/begeleiding is dan heel fijn.

Zal ik me aansluiten bij een hardloopclub?

Dat hoeft niet maar het heeft wel veel voordelen. Het is vaak leuker dan alleen lopen en je wordt heel snel wijzer op het gebied van techniek, schema’s, kleding, blessures, je eerste wedstrijdje etc. Wil je het toch liever zonder loopclubje proberen? Stap dan eens af op iemand die je kent die veel hardloopt. Zo iemand kan je al behoeden voor beginnersfouten en maak dan gebruik van een goed schema, Zie beginnersschema sportzorg.

Wat eet je voordat je gaat hardlopen?

Het is niet slim om vlak voor het rennen uitgebreid te eten. De meeste mensen krijgen dan last van steken in hun zij of een misselijk gevoel. Toch moet je wel wat energie in je lichaam hebben anders wordt je snel moe. Het slimste is om wat makkelijk verteerbare koolhydraten te nemen. Neem 30-45 min van te voren een krentebol, een rijpe banaan, of een boterham met jam.

Ik heb wat overgewicht, kan ik dan hardlopen?

Het is raadzaam om eerst even langs de huisarts te gaan, zeker in combinatie met andere risicofactoren (roken, hart-en vaatziekten in de directe familie en leeftijd boven de 35 jaar). Een sportarts kan dan advies op maat geven. Sporten is natuurlijk gezond maar doe het wel verantwoord!

Veel plezier!