Na het lezen van “Born to Run” kreeg ik veel zin om hard te lopen en vooral om blootsvoets hard te lopen. Maar waar doe je dat? Op straat leek me toch wat heftig en op een voetbalveld wat saai. Het werd het Amsterdamse bos. Het eerste stuk met de schoenen aan, maar al gauw was ik bij een stukje polder met een onverhard pad.

Het voelde weer als vroeger, dat je bij het strand aankwam en je schoenen uit mocht doen. In volle vaart rende je dan het duin af, het strand op, en op een hete dag gelijk de zee in. Heerlijk.

Een paar wandelaars keken me wel wat gek aan, maar wat maakte het uit. Om het helemaal af te maken besloot ik nog even pootje te baden en de rest van de dag gloeiden mijn voeten nog heerlijk na.

Blootsvoets hardlopen Amsterdamse bos

Is “barefoot running” nou aan te raden voor hardlopers? Mijn advies is: gebruik de techniek die je gebruikt als je op blote voeten loopt, korte passen en landen op middenvoet/voorvoet, maar hou op straat je schoenen lekker aan. Af en toe op blote voeten is een goede krachttraining en techniektraining, eventueel met minimalistische schoenen. Bouw het rustig op want je kuiten zullen het in het begin te verduren krijgen.