Wie kan zich de filmbeelden niet herinneren? De jonge matroos Frederick Fleet staat rillend van de kou s’nachts op wacht aan boord van de Titanic. Hij moet vooral letten op drijvende ijsbergen. Even voor middernacht kan hij zijn ogen niet geloven: Een reusachtige ijsberg nadert en de boot ligt op ramkoers. Vlug trekt hij drie keer aan de alarmbel maar het blijkt te laat omdat de koers van het schip niet zo snel gewijzigd kan worden.

Frederick Fleet in 1912

De Titanic leent zich uitstekend als symbool voor de huidige toestand van de aarde. We zitten allemaal aan boord van ons onzinkbare geachte schip maar we stevenen af op een enorme ijsberg door de opwarming van de aarde. Ook onze koers is niet zo makkelijk te wijzigen. 

Er zijn gerenommeerde wetenschappers die zelfs aangeven dat we het “point-of-no-return” al voorbij zijn en dat door o.a. loskomende gifgassen massale uitsterving dreigt. Lees hier het pessimistische verhaal in de Vrij Nederland. Pfff, nou ik ga in elk geval liever strijdend ten onder 🙂 

 Wat misschien niet iedereen weet is dat Frederick de ramp heeft overleefd en later verklaarde dat als hij en zijn maatjes verrekijkers hadden gekregen ze de ijsberg wel hadden gespot. Niet iedereen was het daar overigens mee eens. 

De hamvraag is echter: Hoe wijzigen wij snel genoeg onze koers want “Iceberg, right ahead” is inmiddels een feit. 

Wat kan je zelf doen en zijn quick wins?

1. Isoleer je huis en plaats zonnepanelen. 

2. Groen reizen, niet of weinig vliegen

3. Geen of weinig vlees/melk/kaas eten

4. Steun organisaties als Urgenda, Greenpeace etc. Beinvloed de politiek. 

Wat dit met hardlopen te maken heeft? Niks, maar ik vond het belangrijk genoeg om er een blog over te schrijven. 

Over Floris: Stap voor stap is hij met zijn gezin zijn footprint aan het minderen. Het huis is geïsoleerd, er wordt weinig vlees gegeten en weinig gevlogen. Check hier je eigen groene voetafdruk.