Een opzwepend ritme voor een betere prestatie

Al een tijdje vraag ik me af of het horen van een opzwepende beat je sportprestatie kan verbeteren. Je zou denken van wel, want het ritme van trommels wordt al heel lang ingezet bij prestaties. Denk aan de galeislaven die moesten roeien op een bepaald ritme.

Sporters zie je vaak muziek vooraf een wedstrijd gebruiken (denk aan Michael Phelps), maar eigenlijk zelden tijdens een wedstrijd, terwijl dit misschien juist goed zou zijn. En als de galeislaven op een bepaald ritme roeiden, waarom gebruiken ze dan tegenwoordig geen snelle beats bij bijvoorbeeld roeiwedstrijden?

Het effect van muziek op prestaties

Wat speurwerk brengt een aantal wetenschappelijke onderzoeken naar voren en de resultaten zijn meestal positief over ritme en prestatie. Volgens onderzoeker De Poel moet je muziek met een constante beat uitzoeken. In zijn onderzoek hielden de proefpersonen die naar een metronoom luisterden het hardlopen het langst vol. Een ijzeren ritme helpt dus wel degelijk tijdens het hardlopen. Door je pas of pedaalslag te synchroniseren met de muziek, gebruik je je energie efficiënter. “Het vermoeden is dat je lichaam bij een constant tempo minder bewegingsaanpassingen hoeft te doen dan bij een onregelmatig tempo.” Dat klinkt inderdaad logisch. Steeds wat sneller of langzamer gaan kost kracht.

Met een rustig muziekje hardlopen in de natuur

Met een rustig muziekje hardlopen in de natuur

Afleiding

Ook zorgt muziek ervoor dat je wordt afgeleid en het sporten als minder zwaar kan ervaren. Dit vind ik heel herkenbaar. Tijdens het lopen van een wedstrijd vind ik het heel fijn als er een DJ of band langs de kant staat. Je krijgt even een lekkere boost. Dan moet het wel opzwepende muziek zijn natuurlijk ;-). Dat brengt me bij de volgende vraag.

Welke muziek voor hardlopen?

De Poel stelt in zijn onderzoek dat twee aspecten van belang zijn voor het kiezen van goede hardloopmuziek: motivatie en ritme. Muziek werkt alleen motiverend als het een genre is waar je graag naar luistert.

Het tweede punt – ritme – is van belang omdat iedere loper zijn eigen stapritme heeft: Bij iemand met lange benen is het beentempo lager dan bij een kleiner persoon. De truc is om het muziek te vinden waarbij de beats per minuut ongeveer gelijk zijn aan de stappen per minuut. Het gemiddelde hardloopritme ligt rond de 110 stappen per minuut , dus je kiest ook muziek met dat aantal beats per minute. ” Zo heeft Eye of the Tiger van Survivor 109 beats per minute (bpm) en ligt Walk This Way van Run-D.M.C ft. Aerosmith op 111bpm.”

Op Google en Spotity kan je eenvoudig nummers vinden met dat aantal beats. Voor een wedstrijd is een hoger ritme slimmer. Happy van Pharell Williams heeft bijvoorbeeld 160 BPM. Om ongestoord te kunnen genieten van muziek tijdens het hardlopen, kies je voor speciale sportoordopjes, die goed blijven zitten en zweetbestendig zijn.

Mooie muziek geeft je natuurlijk ook een fijn gevoel en dat kan het sporten een stuk aangenamer maken. Het is voor duursporters dan vooral belangrijk dat ze naar een zeer constant ritme luisteren.

Kortom, sporten op muziek maakt het niet alleen aangenamer, maar kan mogelijk ook je prestatie verbeteren. Het is natuurlijk niet voor niks dat alle sportscholen muziek hebben aanstaan.