Visualisatie heeft me vaak genoeg geholpen een wedstrijd goed op te bouwen. Ik zag dan voor me dat ik rustig van start zou gaan en dat ik tegen mezelf zei dat ik de andere lopers later wel in zou halen, omdat zij te snel waren vertrokken. Het is bijzonder hoe vaak dit klopt en het is heerlijk lopen om steeds iemand in te halen en als nieuw richtpunt te hebben.
Wat je zou moeten weten over visualisatie:
– Visualisatie helpt en sterker nog ik denk dat je het onbewust ook best vaak doet. Stel dat je voor een wedstrijd nog even de mail over de loop doorleest. In gedachten ben je dan al met de loop bezig en zie je dingen voor je als “oja startnummer meenemen” of “drinken bij de drankposten”.
– Zou je het nog gerichter kunnen inzetten? Ja zeker. Mensen die visualiseren dat ze juichend over de finish komen of dat ze hun doel halen, presteren beter. Ook het visualiseren wat je doet als je het zwaar krijgt helpt. Het is als een schaker die een paar zetten vooruit denkt. Een goede visualisatie richt zich op je taak en niet op zaken waar je geen invloed op hebt. Dus niet “van haar ga ik winnen” maar “ik blijf op mijn pasritme letten”.
– Kan je het ook verkeerd doen: Ja helaas wel en vaak doen we dat gek genoeg ook. Als je tegen jezelf zegt: Niet verslappen, niet verslappen. Wat zie je dan? Juist, iemand die verslapt en het zwaar heeft. Je lichaam gaat zich naar dat beeld gedragen. Gouden regel: Visualiseer positief. Beelden in je hoofd kunnen niets met het woord niet! Beter is: “sterk blijven lopen, sterk blijven lopen”.
– Op momenten dat ik het zwaar heb zie ik voor me dat onze hond van vroeger naast me rent en me vrolijk maakt. Met de elfstedentocht zag ik familieleden voor me die hem ook geschaatst hadden en me aanmoedigden. Het is bijzonder hoeveel kracht je hieruit kan putten.
– Mooi is het verhaal van de vrouw die 1 keer in de week tangoles had maar veel sneller vooruit ging dan de rest van haar klas. “Hoe kan dat?” vroegen ze, “jij lest toch ook maar 1 keer?” “Wel nee zei ze, ik les drie keer in de week.” “1 keer bij jullie, maar twee keer in de week visualiseer ik de les als ik in de trein zit!” It makes you wonder!
Tot slot kan je visualisatie natuurlijk ook heel goed gebruiken voor je techniek, voor je houding, voor je stemming, eigenlijk voor alles in het leven.
Wanneer zie jij je eerste visualisatie voor je? Binnenkort een Flowmotion clinic met als spreker Edith Rozendaal, auteur van “Sportgek”. Meer over Edith en haar boek, “Sportgek”.
Met sportieve groet, Floris
NB Een oplettende lezer gaf aan dat uit mijn introductie blijkt dat ik met doelen bezig ben waar ik geen invloed op heb; andere lopers. Oeps, er valt voor mij ook nog wat te leren. Gaan we vragen aan Edith.
Trackbacks/Pingbacks