Het is een bekende anekdote onder hardloop- en wielrentrainers. Iemand komt naar je toe met de vraag hoe hij/zij zo snel mogelijk fit kan worden voor een marathon of het beklimmen van bijvoorbeeld de Mont Ventoux. De betreffende persoon heeft nog weinig kunnen trainen en over een maand moet het al gebeuren. Moet ik nu elke dag gaan trainen vragen ze dan. Nou als je een blesssure wilt oplopen wel ja, zegt de trainer, maar er is een hele effectieve manier om beter te presteren. Oja, wat dan? Zorg dat je een paar kilo kwijt raakt, daar kan geen training tegen op 🙂

Het is natuurlijk waar, bij hardlopen en bergop fietsen speelt gewicht een grote rol. Maar zoals iedereen weet is afvallen in theorie heel makkelijk maar in de praktijk vaak lastig. Bovendien wil je niet in korte tijd veel afvallen maar vooral een gezond gewicht hebben voor de rest van je leven.

Gewicht en duursport

 

Als iedereen weet dat je meer moet bewegen en minder moet eten waarom is dat dan zo lastig? Dat komt omdat veel mensen er een dagelijks keuzeproces van maken. Ze willen afvallen op discipline maar helaas daar slaagt bijna niemand in op langer termijn. Als je mensen in een kliniek zet met afgemeten porties dan valt zo goed als iedereen af. Het geheim van slanke mensen is dan ook dat ze gezonde gewoontes hebben. Ze staan er verder helemaal niet bij stil, al dan niet letterlijk 🙂

De sleutel tot de oplossing ligt dan ook in het uitbannen van keuzes. Dit klinkt misschien gekker dan het is. Het komt er op neer dat je niet aan je dagelijkse beweging moet kunnen ontkomen en zorgt voor zo min mogelijk verleidingen op voedsel gebied. Zo min mogelijk keuzes dus en zo veel mogelijk gezonde gewoontes. Een paar voorbeelden:

  • Fiets dagelijks naar je werk. Te ver? Neem dan een e-bike of deels trein en fiets.
  • Haal geen snoep, frisdrank etc in huis. Schrap ze ook op werk of waar je ze ook maar kan weghalen.
  • Vermijd snack-plekken rond momenten dat je trek krijgt. Hoeveel mensen zie je wel niet snacken rond 17.30 in de auto of trein? Neem voor dat moment een banaan of appel mee.
  • Sluit je aan bij een sport of beweeggroepje. Zo weet je zeker dat je altijd gaat.

Kortom, ga bij jezelf te rade waar je beweging kan inbouwen zonder dat je er onderuit kan en maak een lijst van verleidingen waar jij gevoelig voor bent en kan vermijden.

Mont Ventoux, here we come.