Onlangs was in het nieuws dat hardlopen goed zou zijn om een burn-out te voorkomen. Ik vroeg me af of dat klopt en of het voor iedereen geldt. De ervaring die ik heb met de Flowmotion lopers en bij mij zelf is dat intenstief sporten bijvoorbeeld ook stress kan opleveren. Je komt dan niet ontspannen thuis maar juist opgefokt. Een avondje hard schaatsen met heel veel mensen op de schaatsbaan geeft mij bijvoorbeeld eerder stress dan ontspanning en ik slaap dan ook nog eens laat in.

Burn-out en sporten

Dus waar ligt de grens en is dat per persoon verschillend? Gelukkig heeft een expert antwoord gegeven op die vraag. Carien Karsten is psychotherapeut en gespecialiseerd in stress/burn-out. Ze geeft in haar blog aan dat er verschillende stress-typen zijn. Als je een turbo-stress type bent dan is hardlopen prima maar voor de andere types is laag intensief bewegen veel beter en werkt intensief hardlopen zelfs averechts. Rustig en regelmatig bewegen is haar devies.

Hoe je je stress-type bepaalt weet ik niet maar ik vermoed dat trial-and-error een goede indicatie geeft. Krijg je energie van intensief sporten of voel je je lekkerder bij matige inspanning? Dat zegt al veel.

In elk geval zijn alle experts het er over eens dat bewegen een hele belangrijke stress-verlager is. Zo ook Prof. Erik Scherder maar hij heeft nog andere tips. Lees hier wat de overige drie geheimen zijn om een burn-out te voorkomen en/of positiever om gewoon lekker in je vel te zitten. Succes.