Sporten en lekker slapen

In de winter mag ik graag s’avonds schaatsen op de Jaap Eden baan en meestal probeer ik dan de snelle groepjes bij te houden.
Nu is er 1 probleem: De baan gaat pas om 21.00 open en als ik dan volle bak rondjes rij kan ik de eerste paar uur de slaap niet vatten, te veel adrenaline. Toch is het me laatst gelukt om goed te slapen na het schaatsen. Wat moet je weten omtrent slaap en sport?

– Slaap en sport zijn Yin en Yang; Als je overdag lichamelijk actief bent geweest slaap je beter en als je goed slaapt herstel je beter. Ze hebben elkaar nodig. Onderzoek laat zien dat mensen 65% beter slapen en alerter zijn overdag als ze de 30min fysieke activiteit halen per dag.

– De adder onder het gras is dat als je laat fanatiek gaat sporten je te veel adrenaline aanmaakt. Het lichaam is nog te actief om te gaan slapen. Dit geldt overigens ook voor mentale inspanning.

– Wil je toch s’avonds sporten? De oplossing ligt voor de hand: Doe het rustig aan. Ik heb mijn ego thuisgelaten en ben heerlijk rustig gaan schaatsen. Ik sliep daarna als een roos en bijkomend voordeel was dat ik me ook lekkerder voelde dan na een fanatieke training. Fysieke stress is ook stress.

– Wil je fanatiek trainen? Doe dit dan overdag of op zijn laatst rond een uur of zeven. Dan heb je nog genoeg tijd om weer tot rust te komen.

Andere slaaptips: Zorg voor genoeg daglicht overdag (ga naar buiten!), geen tv of smartphone een uur voor het slapen, geen koffie, alcohol en thee laat, en slaap en ontwaak op vaste tijden.

– Kijk ook eens op: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=330994140320881&id=136944256392538

Met sportieve groet, Floris