Wil je je steentje bijdragen aan minder CO2-uistoot? Denk dan ook eens aan kleding. De kledingindustrie is behoorlijk vervuilend. Dat zit m niet alleen in de CO2 uitstoot maar ook in het vele water en pesticiden wat gebruikt wordt.

De kledingindustrie stoot, na de olie-industrie, het meeste CO2 uit.

Nou is mijn eigen ervaring dat sportkleding behoorlijk lang meegaat maar toch hoor ik mensen zeggen dat ze sportkleren weggooien vanwege de zweetgeur die blijft hangen. Sporters, dat is niet nodig! Vraag het aan je oma, die weet het antwoord vast, maar ik zal je helpen.

Tromgeroffel….. Azijn. Azijn? Ja gewoon azijn. Leg je sportkleren een nacht in een emmer met natuurazijn/schoonmaakazijn en daarna gooi je ze in de was. Tadaa, de geur is weg. Je kan ook alleen de okselplekken behandelen door er azijn overheen te gieten.

Wat zijn nog meer slimme tips om goed groen bezig te zijn?

– Koop zo veel mogelijk tweedehands kleding. In Amsterdam heb je fantastische tweedehands winkels. Online heb je United Wardrobe. Tweedehands is verreweg de beste keuze die kan maken. Sportkleding leent zich hier iets minder voor.

Gooi kleren nooit weg, verkoop ze of breng ze naar de kringloop/textielbak.

– Laat kleren repareren. Of doe het zelf. Ik heb de Woolfiller voor wollen truien. Dat kan ik zelfs laughing

– Koop minder (nieuwe) kleding. Ruil kleren met vrienden.  “Een kledingstuk wordt gemiddeld 7x gedragen” . Dat is toch te bizar voor woorden?

Wil je het naadje van de kous wink weten? Lees dan de artikelen van Emy Demkes in de Correspondent. Zij zoekt helemaal uit hoe het zit in de kledingindustrie.

Over Floris: Circa 75% van mijn kleding koop ik nu tweedehands en dat bevalt prima. Goed voor de portemonnaie en voor het klimaat. Episode in Amsterdam vind ik een fijne winkel maar je hebt er nog veel meer.