Met stress is helemaal niks mis. We gaan er zelfs beter van presteren, worden alerter. Dat is ook wel handig want lang geleden zorgde dat er bij onze voorouders voor dat ze snel reageerden als er een slang hun richting op kronkelde. Toch heeft stress een negatieve naam en dat komt omdat we het verwarren met chronische stress. Je kan het zien als trainen, wat goed is voor je lichaam, maar overtraining kan schadelijk zijn.

Hoe zit het precies? Als je stress hebt gaat de hypothalamus, het regelcentrum van de hersenen, indirect het hormoon cortisol aanmaken. Een beetje cortisol is prima maar dat moet niet te veel worden. Gelukkig heb je ook een deel van je brein die de hypothalamus weer afremt en dus de aanmaak van cortisol afremt. Dat is de hippocampus. Die hippocampus moet je dus te vriend houden alleen daar wringt de schoen. Te veel stress en dus cortisol kan de hippocampus niet aan en dat zorgt ervoor dat hij krimpt en beschadigd raakt, waardoor de cortisol aanmaak niet meer geremd kan worden. Zo raak je in de welbekende negatieve spiraal. Op langer termijn kan je dan last krijgen van negatieve emoties en depressie.

Stress verminderen door hardlopen

Help, hoe krijg ik mijn hippocampus er weer bovenop hoor ik je denken 🙂 Nou verschillende oplossingen zijn van belang maar matig intensief bewegen helpt enorm. Bewegen zorgt ervoor dat het groeihormoon BDNF weer kan worden opgenomen en de hippocampus zich weer kan herstellen en zo de hypothalamus weer even op zijn plaats kan zetten. We buigen de negatieve spiraal om in een positieve spiraal.

Welke beweging is goed? De truc is om niet te rustig te trainen en niet te fanatiek. Rustig wandelen helpt niet om groeihormonen weer in gang te zetten en te fanatiek sporten zorgt juist voor meer van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Het advies is om je hartslag en ademhaling iets omhoog te krijgen, een klein beetje zweten dus. 70% van je maximum hartslag als je een hartslagmeter hebt, meestal zone 2 op je sporthorloge.

De andere oplossingen?

  • Genoeg goede slaap. Geen smartphone, tablet, laptop meer s’avonds.
  • Echt ontspannen, nee niet op je telefoon zitten. Maak een wandelingetje, lees een boek, spreek met vrienden af.
  • Meditatie, hoeft niet allemaal moeilijk in een kleermakerszit. Ga lekker 10 min op de bank zitten en focus je op je ademhaling.
  • Het aantal stressmomenten verminderen 🙂

Bronnen en meer lezen?