Je wilt hem toch een keer gelopen hebben, maar hoe kies je de juiste marathon? Dat hangt natuurlijk af van wat je wilt. Er zijn een aantal criteria waar je op kan selecteren:

– Prestatie:

Wil je een snelle tijd lopen? Let dan op zaken als een vlak parcours, lage temperatuur (8-10 graden), goede organisatie (drankposten etc.), en liefst geen jetlag. Je kan dan kiezen uit marathons uit eigen land (Amsterdam, Rotterdam, Enschede). Bijna allemaal vlak, goed georganiseerd en met een beetje geluk de juiste temperatuur. Alleen jammer dat het in Nederland relatief veel waait

– Prestatie en internationale allure?

Denk dan aan Berlijn, Londen of Parijs. Vooral Berlijn heeft veel te bieden: meestal juiste temperatuur, vlak parcours, internationale top aanwezig en goed georganiseerd.

– Mooie natuur of extra uitdaging?

Wil je genieten van de natuur en/of de strijd aangaan met de elementen? Denk dan bijvoorbeeld aan de marathons op de Waddeneilanden. Schitterend lopen en ook wat extra afzien (zand, duinen, wind). Ook in het buitenland zijn er schitterende trailmarathons. Zie bijvoorbeeld Wales. Nog te makkelijk? Denk dan aan marathons met veel hoogtemeters. Zie bijvoorbeeld de Mont Blanc Marathon.

– Publiek:

Wil je genieten van enthousiaste aanmoedigingen? Kies dan of voor je eigen stad, want dan kan je veel vrienden en familie optrommelen, of voor een marathon in de VS. Persoonlijk heb ik NY en Chicago gelopen en bij beide had ik het gevoel alsof ik gedragen werd door het publiek. Een van de weinige momenten dat je kan voelen hoe het is om als sporter in een vol stadion te sporten. Alsof je steeds wat adrenaline krijgt ingespoten.

NY MARATHON

NY MARATHON

– Prijs:

NY is mooi maar er hangt wel een flink prijskaartje aan. Denk aan het startbewijs (of je moet geluk hebben met loten), het hotel en de vlucht. Voor Londen geldt het zelfde. Je bent een stuk goedkoper uit in eigen land.

– Marathon met een twist:

Dan moet je in Frankrijk zijn bij de Marathon du Medoc. Geen water maar wijn bij de drankposten Welke je ook doet, veel succes en geniet ervan!