Hoe lang is het rondje Vondelpark en andere weetjes

Hardlopen Vondelpark

De meeste hardlopers vragen zich wel eens af hoe lang het rondje Vondelpark nou precies is. Als je het rondje neemt, dus niet het rechte stuk nog richting de Stadhouderskade, dan is het 3.3 km. Als je de binnenbocht neemt is het 3.25 km ­čÖé

Als je dus 10km wilt hardlopen dan is dat bijna precies 3 rondjes, doe je nog even een eindsprintje van 100m en je bent er. Je kan jezelf zo heel makkelijk testen. Wil je bijvoorbeeld de Dam tot dam onder de 1u30min lopen dan zul je 3 rondjes Vondelpark in ongeveer 53 min moeten kunnen afleggen. En wil je de marathon onder de 4u (10,5 km/u) kunnen lopen? Dan zul je circa 51 min (bijna 12 km/u) moeten kunnen lopen op die drie rondjes. Ga daarbij wel uit van gelijke weersomstandigheden.

Grappig is dat de meeste mensen een voorkeur hebben voor linksom of rechtsom lopen, dus met de klok mee of tegen de klok in. Met de klok mee kan je in elk geval de binnenbocht nemen zonder tegen fietsers op te botsen. Oja goed punt, zorg voor verlichting als het donker is. Een simpel fietslampje doet al wonderen qua veiligheid.

En hoor je wel eens vreemde beetje spookachtige geluiden in de herfst en winter? Dat is een bosuil. Regelmatig staan er mensen stil om te kijken of ze hem zien.

Over Floris: Ooit was het Vondelpark een maagdelijk hardloopgebied voor hem maar vele marathons en trainingen later heeft hij er ontelbaar veel voetstappen liggen. Het gekste wat hij ooit gezien heeft? Dat was waarschijnlijk een naakte hardloper.