Op 04-04-2004 liep ik mijn eerste marathon en daarmee begon mijn passie voor hardlopen. Wat je menig sporter hoort zeggen, gold ook voor mij: als ik toen wist wat ik nu weet dan had ik het heel anders gedaan.
Ik liep de marathon van Rotterdam op mijn hockeysokken, – broek en – polo. Met een schema van internet geplukt trainde ik zo goed en kwaad als het ging. Tijdens het trainen had ik regelmatig last van mijn knie, dat had misschien iets te maken met de schoenen die ik gespeend van enig advies gekocht had of bij het gebrek aan andere oefeningen dan simpelweg hardlopen.
In oktober 2012 liep ik de halve marathon in een tijd die ik niet voor mogelijk had gehouden; 1u23min. En dat ging ook nog eens met gemak. Wat was het succes geweest?
Natuurlijk zijn er meer factoren aan te wijzen die tot deze perfecte race hadden geleid maar als ik er een met stip moet aanwijzen dan is het wel: Heel veel rustig trainen.
“Rustig trainen?” Zal je misschien denken. “Je moet toch juist hard trainen?”
Nee voor langere afstanden zoals een halve of een hele marathon moet je het overgrote gedeelte van je trainingen ruim onder je halve of hele marathon tempo afwerken. “Eronder? Maar dat houdt mijn schoonmoeder nog bij.” Juist, dan heb je het goede tempo te pakken.
Je moet als het ware je ego thuis laten en je lekker door iedereen laten inhalen. Ik heb in die tijd regelmatig tegen mezelf gezegd: “jou pak ik wel op de wedstrijddag”. Hele goede schema’s staan in het boek van oud toploper Herbert Steffny, zie onder. In die schema’s train je 80% van je kilometers onder je marathontempo! En met resultaat 🙂
Vergeet niet dat je ook snelheidswerk moet trainen maar dat doe je middels intervaltraining.
Het voelde heerlijk om een race te lopen zoals ik gepland had en dan ook nog eens zonder het zwaar te krijgen.
Wil je weten welk tempo je moet lopen? Gebruik dan deze calculator.
Vindt je het leuk hier meer over te weten? Dan kan ik de volgende boeken en artikelen zeer aanraden en mee komen trainen kan natuurlijk ook:
– Artikel: Neil Scholes: http://www.kinetic-revolution.com/the-long-run-avoiding-mid-pace-mediocrity/
– Boek: Herbert Steffny – “Groot handboek lopen”
– Artikel: Trainen met een hartslagmeter: CONTEST
– Run Slower: http://www.mensjournal.com/health-fitness/exercise/80-20-training-run-slower-get-faster-20140923
Met sportieve groet, Floris
Interessant stuk Floris!