Deel 1: Hoe werkt intervaltraining?
Intervaltraining lijkt het magische woord te zijn als je je oor te luister legt bij sportscholen, hardloopclubs en op verjaardagsfeestjes. Sommigen noemen het “HIT” (hoog intensieve intervaltraining) en het is mateloos populair. Is dat terecht? Hoe werkt het en wat is dan het beste voor jouw persoonlijke doel?
Hoe werkt intervaltraining en wat doet het?
Intervaltraining bestaat in allerlei soorten en maten maar het basis idee is dat je hoge belasting van het lichaam afwisselt met lage belasting. Je rent bijvoorbeeld 30 seconden heel hard en daarna jog je 2 minuten als herstel en dat herhaal je een paar keer. Maar je kan ook herhaald 3 minuten vlot hardlopen en daarna 1 minuut wandelen. “Hardlopen” kan je natuurlijk inwisselen voor fietsen/schaatsen, wat je wilt. Veel balsporten (voetbal, handbal, hockey) zijn eigenlijk 1 grote intervaltraining maar dan niet met constante snelheden en rusttijden. Je kan het dus ook nog kris kras door elkaar gooien. Hardlopers noemen dat grappig genoeg “Fartlek” (Zweeds).
Okee, het concept is duidelijk, maar hoe werkt het conditioneel? Wat doet het met je lichaam?
- Vooral je hart wordt er sterker van. Je hart is een pomp en die wordt door intervaltraining op 2 manieren sterker. De hartkamers worden groter en zo kan er meer bloed in; het slagvolume wordt groter. Het zorgt er ook voor dat hij harder gaat samenknijpen; de contractiekracht wordt groter. Je krijgt dus eigenlijke een grotere en sterkere motor. Meer bloed vervoeren betekent meer zuurstof en afvalstoffen vervoeren.
- Je spieren worden er sterker van. Je hebt vast wel eens van “mitochondriën” gehoord. Dit zijn de energiecentrales van de cel. Deze gaan beter werken door intervaltraining. Ook daag je een grotere variëteit aan spiervezels uit om beter te worden.
- Je Vo2 Max gaat vooruit. Dit is je maximale zuurstofopnamevermogen. Dit heeft natuurlijk met je hart te maken maar ook met andere lichaamseigenschappen.
- Tot slot wordt je buffercapaciteit beter van intervaltraining. Dit betekent dat je beter om kan gaan met de afvalstoffen die de verzuring veroorzaken. Je verzuurt dus minder snel.
Genoeg voordelen dus van intervaltraining. Volgende week Deel 2: Wat is de beste interval voor jouw doelen? Hoe hard moet je bijvoorbeeld gaan en hoe moet je pauze eruit zien?
Recente reacties