Een paar jaar geleden werd het in verschillende media aangehaald: “Hardlopen, of bewegen in het algemeen, is even effectief als antidepressiva of psychotherapie.” Andersom zou ook gelden; als je sport heb je veel minder kans een depressie of een andere stemmingsstoornis te ontwikkelen. Zie hier bijvoorbeeld het nieuws van de BBC hierover.

Dat zou goed nieuws zijn aangezien circa 1 miljoen Nederlanders antidepressiva slikken, hoewel dat getal genuanceerd moet worden, en dat mogelijk kunnen vervangen door bewegen.

Maar klopt het anno 2022 nog steeds? Wat zegt huidig wetenschappelijk onderzoek?

Het korte antwoord: Bewegen kan net zo effectief zijn in het geval van een milde depressie, voor een zware depressie ligt het anders.

Een rondje langs de experts en up-to-date onderzoek:

Hoogleraar Wiepke Cahn in de NRC: Bij milde klachten lijken medicatie en beweging hetzelfde effect te hebben. In dat geval heeft beweging de voorkeur, want medicatie heeft bijwerkingen.

Hoogleraar David van Bodedom is kritisch op antidepressiva: “Van alle mensen die nu antidepressiva slikken, is maar 10 procent zo ernstig depressief dat ze vallen in de categorie waarvoor de pillen bewezen effectief zijn.” Hij raadt voor de andere 90% eerder betere slaap, erover praten, lichttherapie en bewegen aan.

– Psychiater Esther van Fenema: “Ik adviseer bewegen altijd standaard aan patiënten die ik behandel voor een depressie.” Zie ook haar mentale schijf van vijf.

Harvard: “For some people it works as well as antidepressants, although exercise alone isn’t enough for someone with severe depression,”

Als we het hebben over preventie van depressie en andere stoornissen dan is de consensus dat hoe meer je sport/beweegt hoe lager je kans op depressie.

Bovendien werkt bewegen gunstig voor allerlei facetten van het brein, denk aan het voorkomen van dementie, het verminderen van stress en het verbeteren van allerlei cognitieve functies. Die boodschap heeft Prof. Erik Scherder ons wel aan het verstand gebracht.

Conclusie: Het positieve nieuws is dat bij een milde depressie meerdere strategieën even goed werken, je zult moet zoeken naar wat bij je past, en dat pillen in die situatie niet bewezen effectief lijken, behalve misschien door het placebo effect. Bij een zware depressie ligt dat anders. Bewegen heeft het als voordeel dat het ook op andere vlakken gunstig is voor je brein.

Tip: Bewegen in de natuur lijkt een dubbel positief effect te hebben voor je mentale welzijn. Op naar het strand of bos dit weekend.