Is een marathon lopen gezond? Deze vraag wordt regelmatig gesteld en er is veel discussie over.
Voor wat betreft het kraakbeen en de botten is inmiddels keer op keer aangetoond dat lange afstanden hardlopen geen nadelig effect heeft. Een zekere schokbelasting is zelfs gunstig.
Betreffende het hart en bloedvaten is het een ander verhaal:
Cardioloog James O’Keefe heeft een duidelijke mening zo blijkt uit zijn presentatie, zie video. Voor de mensen die alvast de samenvatting willen, zie onder.
Samenvatting O’Keefe:
“- Bewegen is één van de beste dingen die je kan doen voor je gezondheid. Er zit echter een boven- en ondergrens aan.
– Het optimum is 30-45 minuten per dag gematigd intensief sporten. Rustig hardlopen bijvoorbeeld.
– Op langer termijn ondervindt het hart schade door langdurig intensief, met hoge hartslag, te sporten (denk marathons, triathlons, lange fietsklassiekers). Dit leidt tot uitzetting van het hart en aderverkalking.
– Sport ook op andere manieren: Krachttraining, intervaltraining, zwemmen, yoga.
– Oftewel, haal een marathon of triathlon van je bucket list om dan te zeggen: Eens maar nooit weer.”
Ook een uit Nederland geraadpleegde cardioloog adviseerde om het bij kortere afstanden te houden en niet te vaak langdurige intensieve inspanningen uit te voeren.
De vraag is echter, wat is te vaak en te intensief? En er zijn ook andere wetenschappelijke geluiden te horen. Zie bijvoorbeeld de volgende link. Zij wijzen als oorzaak de mate van getraindheid aan of aangeboren hartafwijkingen die schade veroorzaken.
Wie moeten we geloven? Of is er gewoon nog niet genoeg wetenschappelijk onderzoek?
Mijn persoonlijke mening is mede gebaseerd op twee onderzoeken: Uit onderzoek naar elfstedentochtrijders blijkt dat de mensen die de tocht uit rijden langer leven dan gemiddeld. Maar dit gold veel meer voor de recreanten dan voor de wedstrijdrijders. Mogelijk doet te vaak te diep gaan de gezondheidsvoordelen te niet. Het tweede onderzoek betrof racefietsers en ook daaruit komt naar voren: Neem voldoende rust en doe niet te veel lange zware inspanningen. Wees daarbij extra alert op symptomen als hartritme stoornissen (overslaan, onregelmatig kloppen) etc. Dit kan een signaal zijn van beginnende hartproblemen.
Sporten, hou het gezond en leuk!
Met sportieve groet, Floris Valkema
mooi bericht! dank je wel
Een onderwerp dat ik ook bestudeer; bekende data en een logische conclusie
geeft dus stof tot nadenken…