Mijn voorspelling is dat mentale training nog veel meer aandacht gaat krijgen in de (top)sport. Er zijn genoeg voorbeelden van indrukwekkende prestaties. Neem de Iceman Wim Hof die puur op concentratie rustig een half uur in ijskoud water zwemt. Of recent wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat een virtuele tegenstander of zelfmotivatie de prestatie verbetert.

De Spaanse sportfysioloog Samuela Marcora onderzoekt nu hoe je de geestelijke uitputting tijdens duursport kan bestrijden. Het oefenen van omgaan met verveling blijkt te helpen. Zelf zoek ik tijdens marathons regelmatig de interactie met het publiek. Een high-five of iemand die je naam roept helpt enorm en leidt af van de vermoeidheid.

Belangrijker voor de huidige drukke mens is dat cognitieve vermoeidheid kan leiden tot een slechtere sportprestatie. Dus na een dag hard werken kan de training inderdaad als heel zwaar aanvoelen. Omgekeerd ben je vaak geestelijk weer lekker fris na het sporten. Niet voor niets raadt hoogleraar Erik Scherder studenten aan om na 1,5 uur studeren een half uur flink te gaan bewegen. Het studeren gaat daarna veel beter.

Wat zijn 3 tips waar je zelf wat mee kan?

 

  • Focus op je taak, zo speel je bijvoorbeeld ook het matchpoint goed in plaats van onder de spanning de bezwijken. Lees verder.
  • Visualisatie helpt enorm. Mits je het goede beeld oproept. Lees verder.
  • Zelfmotivatie: “Ik kan het” “Het gaat lekker” Een leugentje om bestwil 🙂 maar het is bewezen effectief. Lees verder.

 

 

Met sportieve groet, Floris