Wat zijn tips om beter te presteren tijdens een (hardloop) wedstrijd?
Laten we er vanuit gaan dat je al aan de belangrijkste factoren voor succes gewerkt hebt: Combinatie intervaltraining en rustige duurlopen, krachttraining, goede voeding, genoeg slaap, goede techniek en ideaal wedstrijdgewicht.

Allemaal af kunnen vinken? Dan gaan we nu naar the next level:

Power pose:

Hoe ziet een winnaar eruit? Blij, armen omhoog, stralend, krachtig, rechtop staand, trots, etc. Winnen doet iets met je lichaam en brein en maakt fijne hormonale stoffen vrij. Maar wat hebben we daaraan? Nou het werkt ook andersom. Door de houding aan te nemen van een winnaar vergroot je de kans op succes. Je klein of groot maken heeft invloed op hoe je je voelt en daar ga je je ook naar gedragen. We zeggen niet voor niets tegenelkaar: Houd je rug recht. Misschien wel het mooiste voorbeeld van de Power posture en jezelf opladen voor een wedstrijd zie je in het volgende “kippenvelmoment” filmpje:

 

Tegen je zelf praten:

Bijna iedereen zegt dat het helpt om aangemoedigd te worden maar waarom doen we dat zelf zo weinig? Sporters die zichzelf positief toespreken presteren beter. “Het gaat lekker”, “Ik loop goed”, “Volhouden, je kan het”. Vermijd zinnen als: “Ik voel me nog niet moe” of “Ik heb het nog steeds niet zwaar”. Dat lijkt positief maar je krijgt een beeld in je hoofd van vermoeidheid en zwaarte. Dat wil je juist niet.

Focus op je taak:

“Niet achterom kijken, niet achterom kijken”, het wordt regelmatig geschreeuwd naar de wielrenner in leidende positie. Maar waarom eigenlijk? Hier spelen twee belangrijke dingen. Ten eerste laat de wielrenner zien dat hij zich niet meer richt op zijn taak, namelijk hard en technisch goed fietsen, maar dat hij meer gericht is op of hij wel of niet gaat winnen. Hij wil immers weten hoever de nummer twee ligt. Heel logisch maar dit zorgt er nou juist net voor dat je je aandacht verliest van je taak en minder gaat presteren. Alle tennissers weten hoe moeilijk een matchpoint kan zijn omdat je je laat afleiden door de gevolgen. Punt voor punt spelen is daarom het advies.
Ten tweede laat de racefietser zien aan zijn achtervolgers dat hij bang is dat ze hem gaan inhalen. Dat is nou net olie op het vuur gooien bij de tegenstander.
Als hardloper betekent dit dat je moet richten op technisch goed lopen, op je ademhaling of op woorden van aanmoediging.

Je kwaad maken:

Ik weet nog goed dat we ons op de middelbare school met gymles op een gegeven moment als grap gingen oppeppen voordat we moesten hoogspringen. We schreeuwden naar elkaar en gaven elkaar stompen en klappen op armen en rug. Bedoeld als grap, maar het werkte wel. Ik voelde me aggressiever worden en sprong een stuk hoger. Een voorbeeldsporter van iets groter kaliber 🙂 was John McEnroe. Hij had het echt nodig voor zijn spel. Hoewel sommigen de concentratie verliezen hebben velen baat bij een vleugje agressie. “En nou zal ik ze eens laten zien wat ik waard ben, G*#@”
Zie ook: Sportknowhow

Schrik niet als ik de volgende keer naast je in het startvak sta en een Haka uitvoer 🙂

ps Wil je meer lezen over wat winnen met ons doet? Lees dan Het Winnaareffect van Ian Robertson.