Gaan er in de toekomst ijsbaden komen bij de Dam tot damloop en andere grote lopen? Dat lijkt in elk geval zeer aan te bevelen en is in de VS al heel gebruikelijk. IJsbaden kunnen ervoor zorgen dat lopers met hittestuwing snel hun temperatuur naar beneden kunnen krijgen.

Hittestuwing bij inspanning is een onderschat probleem en dat moet snel veranderen. Iemand die daar veel ruchtbaarheid aan geeft is Joost Fonville. Hij verloor zijn zoon Arthur in 2014 aan de gevolgen van een hitteberoerte. Arthur is na de finish van de Dam tot dam in elkaar gezakt maar had mogelijk gered kunnen worden middels een ijsbad of andere verkoeling. Nadat in 2016 hetzelfde gebeurde bij een vrouw tijdens de Dam tot damloop zijn de ouders van Arthur zich hard gaan maken voor veel meer aandacht omtrent de risico’s van inspanning en oplopende lichaamstemperatuur. Maar hoevaak komt dit gemiddeld voor?

Hardlopen en warmte

Uit onderzoek onder Zevenheuvelenlopers, een afstand van 15km, bleek 1 op de 6 oververhit over de finish te komen. Hun lichaamstemperatuur was meer dan 40 graden. De meeste mensen raken die warmte weer kwijt door te zweten en een koele plek op te zoeken maar dus niet iedereen. In die gevallen is snel handelen heel belangrijk. Nou hoef je je niet gelijk zorgen te maken, statistisch is de kans klein, maar het is goed om je er bewust van te zijn.

Afgezien van ernstige gevolgen helpt het ook voor je presatie om de lichaamstemperatuur niet te veel te laten oplopen. Topsporters lopen daarom soms met een temperatuurcapsule gedurende een wedstrijd om te zien tot welke hoogte hun lichaamstemperatuur oploopt en willen zo achterhalen hoe ze die lager kunnen houden. Zo steeg de kerntemperatuur van Haile Gebrselassie slechts van 37.8 naar 38.2 graden tijdens de zevenheuvelenloop en dat verklaart mogelijk zijn succes.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een hittestuwing en -beroerte:

  • Warm vochtig windstil weer. Bij vochtig weer kan je je zweet moeilijker kwijt.
  • Te weinig drinken of niet genoeg gehydrateerd zijn bij de start, belangrijk is ook dat er wat zout in de drank zit.
  • Niet helemaal fit zijn en wel tot de limiet gaan. Luister naar je lichaam. Misselijk, hoofdpijn of zelfs verward? Neem gas terug.
  • Door flinke fysieke inspanning kan ook een ontstekingsreactie ontstaan, zogenaamde hardloperskoorts (komt vaker voor bij hardlopen dan bij andere sporten)

Wat kan je doen om hittestuwing te voorkomen:

  • Pak sponsen en bekertjes water aan om het hoofd en nek te koelen.
  • Drink genoeg voor en tijdens de wedstrijd, ook weer niet overdrijven, en neem drank met wat zout (bijv Isotone sportdrank)
  • Pas je kleding aan op de omstandigheden, check het weerbericht.
  • Probeer zo veel mogelijk in de schaduw te lopen.
  • Zorg dat je goed getraind aan de start staat en heb je getraind bij koud weer maar ga je lopen bij warm weer? Weet dan dat je lichaam daar nog niet aan gewend is. Dat duurt een paar dagen.

Hardlopen en sporten is gezond maar doe het wel verstandig.

Bronnen: