Popeye* wist het al, van spinazie eten, waar ijzer in zit, wordt je sterk šŸ™‚ Maar is dit ook echt waar? Moet je als sporter alert zijn op ijzertekort?

Ja het is ten dele waar. Vooral sportende vrouwen, duurlopers (m/v) en vegetariƫrs maken kans op ijzertekort. Is dat een probleem? Nou je gaat je vermoeid voelen en je sportprestaties gaan achteruit dus ja het is wel goed om hier aandacht aan te besteden. Andere symptomen zijn duizeligheid in het algemeen en kortademig bij inspanning.

Hoe kan je zorgen dat je genoeg ijzer binnenkrijgt?

  • Als je geen/weinig vlees eet zorg dan dat je deze voeding eet: Groene groenten, tomatenpuree, bonen, noten, volkoren brood, haring, sardientjes. De meeste vleesvervangers bevatten ook extra ijzer.
  • Thee en koffie kunnen de ijzeropname verstoren! Drink daar dus minder van tijdens de maaltijd.
  • Vitamine C zorgt voor een betere opname. Wat fruit (sinaasappel, kiwi of paprika) bij de maaltijd is dus een aanrader.
  • Mensen die vlees eten hoeven zich niet veel zorgen te maken. Vooral rood vlees bevat veel makkelijk opneembaar ijzer.

Waarom zou je als sportende vrouw extra op je ijzerinname moeten letten? En waar haal je dat dan uit? Hoogleraar Voedingsleer M. Katan legt het duidelijk uit in dit korte artikel. Helemaal belangrijk als je flexi-vegetariƫr bent.

ijzertekort en hardlopen

http://mkatan.nl/radio-en-tv/140-ijzervreetsters.html

Bronnen:

*Het is overigens een fabeltje dat spinazie veel meer ijzer bevat dan andere groenten.

Over de Blogger: Floris wist in het begin weinig tot niks van de relatie voeding en sport maar door opleidingen en door er veel over te lezen is hij een stuk wijzer geworden. Het leuke van voeding is dat we ook nog heel veel niet weten.