De Amsterdamse Bosbaan Triathlon

 Altijd al een keer een triathlon willen doen? Dit is je kans! Amsterdam organiseert 26 september een korte triathlon in het Amsterdamse bos. Zeker een aanrader. Enkele misverstanden en tips:

–      Een triathlon is heel zwaar

Net als bij hardlopen en fietsen heb je verschillende afstanden. De korte triathlon is 750m zwemmen, 20km fietsen en 5km hardlopen. De toppers doen daar een uur over en de mindere goden 2 uur. Goed te overzien dus. Het wordt vooral zwaar als je volle bak gaat maar doe je het iets rustiger dan is het genieten.

–      Je moet kunnen borstcrawlen

Nee hoor, dat hoeft niet. Met de schoolslag ga je niet veel langzamer dan beginnende crawlers. Er zijn er veel meer die dat doen of de slagen afwisselen.

–      Je hebt een racefiets en helm nodig

Een helm is verplicht inderdaad en samen met de fiets kan je die lenen of huren. Een mountainbike of andere fiets kan ook. Laat je niet gek maken door het materiaal van anderen.

En dan nog wat tips, afhankelijk van hoe serieus je het wilt maken:

Zwemmen:

– Techniek! Vergelijkbaar met schaatsen. Oftewel ga lessen volgen als je nog tijd hebt.

– Oefen open water zwemmen. Je moet je steeds oriënteren namelijk i.t.t. het zwembad.

– Een wetsuit is een voordeel voor beginnende zwemmers omdat je dan wat hoger in het water ligt. Vaak kan je deze huren.

– Laat je armen het werk doen en rustig aan met de benen. Die heb je nog nodig.

– Stayeren, achter iemand hangen, mag bij het zwemmen en dat levert wat voordeel op. Wel soms een voet in je gezicht 🙂

– Uit het water? Trek het wetsuit al uit als je nog half in het water staat. Hoe natter hoe beter. Eventueel babyolie op enkels smeren omdat je anders de pijpen lastig uitkrijgt.

– De wissel: Wetsuit uit, badmuts en bril af. Daaronder heb je idealiter een triathlonpakje (soort badpak met zeempje) en kan je gelijk op de fiets. Anders een strakke zwembroek/badpak zodat je alleen je fietsbroek en shirt hoeft aan te trekken, maar dat is kostbare tijd 🙂 Sokken doe je niet aan. Fietsschoenen aan, helm op en gaan.

IMG_3074

Triathlon Amsterdam

Fietsen: 

– Waarschijnlijk mag je niet stayeren, oftewel het is een tijdrit. Oefen de aerodynamische houding en leen een triathlonstuur. Dit scheelt behoorlijk.

– Hoge frequentie trappen. Dan hou je souplesse voor het lopen.

– Plak gels aan je fiets zodat je ze tijdens het fietsen makkelijk kan pakken. Bidon gevuld natuurlijk.

– Zorg voor een kilometerteller want grote kans dat je aantal rondjes vergeet en 1 teveel doet of te weinig.

– Wissel: Helm af en schoenen uit. Officieel startnummer van je rug naar je borst (heb je speciale elastieken voor). Geen sokken aan. Loopschoenen (veters al gestrikt) aan en gaan.

Lopen:

– Voelt in het begin raar en zwaar maar dat trekt weg. Oefen fiets-loop overgang door koppeltraining ( 5km fietsen en 1km hardlopen en dat een keer of 5 afwisselen bijvoorbeeld)

– Loop op hoge pasfreguentie, souplesse.

– Niet te hard starten, even op adem komen van het fietsen.

– Genieten

Over Floris: Floris stond bij zijn eerste triathlon zo te klungelen bij de wissel na het zwemmen dat een vriend later vroeg of hij zich aan het opmaken was 🙂 Bijna iedereen was al vertrokken, haha.