Recensie “Hardlopen met Power” en de Vermogensmeter
Onlangs zijn Hans van Dijk en Ron van Megen met een vervolg op hun succesvolle boek “het geheim van hardlopen” gekomen. Dit nieuwe boek is geheel gewijd aan “power” oftewel hoeveel kracht, uitgedrukt in wattage, je per tijdseenheid levert als je aan het hardlopen bent. In de fietswereld is dit al jaren gebruikelijk maar sinds kort is de techniek ook voor hardlopen mogelijk. Alhoewel hardlopen wat gecompliceerder te meten is, maar daarover later meer. Dit artikel bestaat uit twee delen. 1. Een recensie van het nieuwe boek. en 2. Een overzicht van de voor- en nadelen van de hardloopvermogensmeter van STRYD.
1. Voor wie het eerste boek niet gelezen heeft zal het tweede boek veel nuttige informatie bevatten, mocht je het eerste wel hebben gelezen dan zal een deel al bekend voorkomen. Beide boeken zijn duidelijk geschreven door liefhebbers en voor liefhebbers. In “Hardlopen met Power” leren we alles over “Wattage” en het is inderdaad een interessante vraag of dit net zo populair gaat worden als in het fietsen. De auteurs maken duidelijk hoe je jouw wattage kan uitrekenen en hoe het zit met je VO2 max en Anaerobe drempel vermogen. Ze komen met bruikbare tips om je wattage of snelheid te verhogen.
De auteurs laten echter een kans liggen door niet kritisch genoeg te zijn over de vermogensmeter. Ze lijken wat door te slaan in hun enthousiasme en noemen het “een hardlooprevolutie” en “een game changer”. Als lezer wil je echter weten wat de voor- en nadelen zijn en of ze dat goed hebben uitgezocht. De auteurs geven aan dat je met een vermogensmeter kan evalueren wat de omstandigheden voor invloed hebben gehad op je prestatie. Dat is waar voor afstanden heuvel op maar nog niet voor bijvoorbeeld wind of ondergrond. In het stuk over de STRYD zal ik hier nader op ingaan.
Kortom een heel leerzaam boek maar een grondige analyse van de voor- en nadelen van de enige hardloopvermogensmeter op de markt mist nog.
2. Dan de STRYD – gaat dit echt de “game-changer” in het hardlopen worden?
Even terug naar de basis. Als hardlopers zijn we gewend te weten hoe snel we lopen en hoe veel moeite ons dat kost, het aantal hartslagen per minuut. Maar wat is dan precies wattage? Wattage drukt uit hoe sterk jouw menselijke motor is, dus hoeveel kracht je kan zetten in een bepaalde tijd. 1 pk komt overeen met 736 Watt en 1 pk is weer de kracht die ervoor nodig is om 150 KG in 1 minuut 30m op te hijsen, niet thuis proberen want het zijn niet voor niets paardenkrachtenJ. Chris Froome trapte bijvoorbeeld op de Alpe d’huez gedurende 39 min een vermogen van 415 Watt. Maar je moet natuurlijk bedenken dat als je weet hoeveel Watt je kan leveren in een bepaalde tijd dat dat nog niet alles zegt over je hardloopprestatie. Als jij en een andere hardloper allebei 250 watt kunnen leveren gedurende een uur, wie gaat er dan winnen? Diegene die het minst weegt. Net als bij bergop fietsen is watt per kg lichaamsgewicht de belangrijkste graadmeter.
Maar waarom zou je willen weten hoeveel watt je aan het leveren bent? Is hartslag niet ook een goede graadmeter van hoe zwaar je het hebt? Nou je hartslag loopt vaak wat achter de feiten aan. Als je een sprintje trekt laat een wattage meter gelijk zien hoeveel kracht dat kost maar je hartslag komt pas echt opzetten als jij allang weer rustig uitholt. Dit zal ook gelden als je een heuvel oprent. Je hartslag reageert nog niet gelijk maar je wattage meter laat gelijk zien hoeveel zwaarder je het hebt. Het wordt dus in theorie een stuk nauwkeuriger. Een wattage meter lijkt op het eerste gezicht ideaal voor het doen van intervallen. Veel hardlopers doen hun intervallen op snelheid maar dan spelen wind en temperatuur een grote rol. Wattage is altijd het zelfde, dus als je weet hoeveel wattage jouw 10km wedstrijd kost dan kan je bijvoorbeeld intervallen op dat wattage ongeacht welke snelheid er op dat moment bijhoort.
De hamvraag is echter of de STRYD ook doet wat hij moet doen. Met fietsen kan met rekstrookjes heel precies gemeten worden hoeveel kracht je op de pedalen zet maar hoe zit dat met hardlopen? Hoe meet hij nou hoeveel kracht je op de grond zet? Wat de STRYD doet is je versnelling per pas meten, er zitten zogenaamde accelerometers in. Op basis van je lichaamsgewicht en de versnelling die je maakt bij je afzet berekent hij je wattage. Dit doet hij zowel voor de horizontale, de verticale en de laterale verplaatsing. Dit is belangrijk want bij hardlopen zet je niet alleen kracht naar achteren maar ook naar beneden. Je maakt bij elke pas een sprongetje naar voren en omhoog.
Deze versnellingsmeters zijn echter niet zo betrouwbaar om wattage te meten als de rekstrookjes in het fietsen en dat is (nog) het grote nadeel van de STRYD. Neem bijvoorbeeld een stukje met tegenwind, de versnellingsmeters zullen dan niet of nauwelijks oppakken dat je meer kracht moet leveren. Ze detecteren immers geen versnelling in je beweging. Hetzelfde geldt voor lopen op zwaar ondergrond, het strand bijvoorbeeld, je voeten zakken weg dus er is geen versnelling te meten.
Inspanningsfysioloog Melvin Kantebeen van Sportadviesbureau ConTest vindt wattage meten bij fietsen interessanter dan bij hardlopen. De snelheden liggen immers veel hoger bij fietsen. Hoe hoger de bewegingssnelheid, hoe meer vermogen er in verhouding geleverd moet worden om de luchtweerstand te overwinnen. Van 20km/u naar 30km/u kost dit circa 100 watt extra, maar van 30km/u naar 40km/u kost het maar liefst 200 watt meer. Even een versnelling plaatsen als wielrenner hakt er dan ook behoorlijk in.
Eigenlijk is de meerwaarde van de STRYD vooral bergop. Je geeft immers bij elke stap veel meer kracht naar achter maar ook naar beneden om met hetzelfde tempo bergop te komen. Ook die verticale verplaatsing meet de STRYD en zo zal hij een goed beeld geven van de extra kracht die je bergop levert. Ook kan de STRYD, bij weinig wind, een betrouwbaarder beeld geven dan de snelheid op je GPS. Bij tempowisselingen is de GPS vaak onbetrouwbaar en je hartslag loopt ook achter terwijl de STRYD dan nauwkeurig is.
Kortom, als STRYD erin slaagt het wind en ondergrond probleem te tackelen en ook het krachtsverschil per been kan tonen dan wordt dit een interessant product. Ze geven aan op hun website hieraan te werken.
Recente reacties