Het lijkt er sterk op dat we weer gaan schaatsen op natuurijs en daar kijken veel schaatsliefhebbers reikhalzend naar uit. Dat geldt zeker ook voor mij.

Nu is het al weer een paar jaar geleden dat we het ijs op gingen en dus vergeten mensen wel eens wat de gevaren zijn. Weet jij welke twee attributen je absoluut moet meenemen? Het heeft natuurlijk te maken met door het ijs zakken. Hoe kom je er zelf uit of hoe haal je iemand anders eruit?

“Ik sei noch tsjin dy oelewapper: It kin net!” (geestige reclame van Sonnema)

Weet je het antwoord en heb je ze in huis? Antwoord:

Een priem en een touw!

Een touw had je waarschijnlijk geraden. Als iemand door het ijs zakt of jijzelf dan kom je er moeilijk uit (ook omdat je verkrampt door het ijskoude water) en dus heb je een touw nodig om naar iemand te gooien en diegene eruit te trekken.

Waar is de priem voor? Als er niemand in de buurt is en je moet jezelf redden dan is een priem bijna altijd noodzakelijk om jezelf uit het wak te trekken. Je slaat ‘m in het ijs op de plek waar je vandaan kwam, daar is het ijs het betrouwbaarst, en dan trek je jezelf over het ijs.

Waar je nog meer aan moet denken? Droge kleren šŸ™‚ , helm, ehbo spullen, maar dat kan je allemaal lezen op https://www.veiligheidopnatuurijs.nl/

Daar kan je overigens ook een veiligheidsset (handige priem en touw) bestellen.

En vooral genieten zo lang het kan.