Een vriend van mij had bedacht dat hij meer uit elke dag wilde halen en besloot om minder te gaan slapen. Een paar weken lang ging hij 2 uur later naar bed dan normaal en deed hij nog van alles: mooie serie kijken, wat werk doen, mediteren en zelfs hardlopen. Totdat, je raadt het al, hij helemaal gesloopt was 🙂 Niemand kan af met chronisch slaaptekort en het is ook vrij ongezond.

Goed slapen maakt het leven een stuk prettiger:

  • Je bent gelukkiger
  • Je hebt meer energie
  • Je kan veel beter met tegenslag omgaan.
  • Je (sport)prestaties gaan vooruit
  • Je immuunsysteem presteert veel beter

“Het hormoon testosteron dat geproduceerd wordt tijdens slaap zorgt voor spiermassa, botdichtheid en kracht.” – Radboud Universiteit Nijmegen

Het grappige is natuurlijk dat als je beter slaapt je meer gedaan krijgt overdag ondanks dat je meer tijd besteedt aan slapen. Maar moet je dan meer slapen of dieper slapen? Hoe verbeter je je slaap?

6 tips om beter te slapen:

Slapen als een roos

1. Ga overdag naar buiten. Daglicht is een belangrijke manier om je biologische klok goed te laten werken en s’avonds lekker in slaap te vallen. Lunchwandeling dus!

“Blootstelling aan zonlicht zorgt voor een diepere, ononderbroken slaap de volgende nacht” – Universiteit Groningen

2. Slaap je niet snel in of stress overdag? Een krachtig hulpmiddel is de 4-7-8 methode van Dr. Weil. 4 tellen inademen, 7 tellen vasthouden en 8 tellen uitademen. Doe dat 4x en je bent vertrokken of je voelt minder stress 🙂 Je mag wat sneller tellen want de lengte valt waarschijnlijk tegen in het begin.

3. Zorg voor een ontspannen avondritueel s’avonds: Lees een boek en dim de lichten. Hoe meer licht hoe meer je biologische klok ontregelt raakt.

“Het hormoon melatonine regelt de slaap maar wordt afgebroken door het licht van o.a. de smartphone ” – Slaaponderzoeker G. Kerkhof van de UVA.

4. Sport of beweeg in elk geval genoeg overdag. Als je lichaam fysiek moe is kan het lekker ontspannen. Als ik intensief gesport heb (niet laat op de avond) slaap ik altijd als een blok.

“Pubers die 3 weken lang 5 ochtenden gingen hardlopen sliepen significant beter” – Journal of Adolescent Health

5. Cafeïne blijft lang in het lichaam hangen, stop met koffie en thee! na 16.00.

6. Rust, reinheid en regelmaat! Je oma zei het al, oftewel: sta elke dag op dezelfde tijd op. Helaas, lang uitslapen (langer dan een uur) verstoort alleen maar je ritme. Niet Snoozen anders blijf je juist slaperig voelen door het steeds weer in en uit je diepe slaap komen.

“Inmiddels slaapt meer dan een derde van de mensen minder dan 7 uur en dat is echt niet goed” – Volkskrant

Met deze tips komt je natuurlijke slaap weer terug en voel je vanzelf of je eerder naar bed wilt dan normaal en ga je dieper slapen als je slaapt.

Over Floris: De impact van slaaptekort werd hem pas echt duidelijk toen zijn kinderen nog klein waren. Behoorlijk heftig voor je humeur en gezondheid en toen was er maar 1 oplossing en dat was overdag bijslapen.