Goed slapen maakt het leven een stuk prettiger. Je bent vrolijker, je hebt meer energie en je kan veel beter met tegenslag omgaan. Toch lijkt voor steeds meer mensen slapen een probleem, wat kan je daaraan doen? 6 tips:

Slapen als een roos

 

  • Sport 🙂 of beweeg in elk geval genoeg overdag. Je lichaam moet fysiek moe zijn om lekker te ontspannen. Sport niet intensief laat op de avond, dat verhoogt je lichaamstemperatuur te veel.
  • Stop met piekeren, makkelijker gezegd dan gedaan 🙂 Een hulpmiddels is de Stop-methode. Wanneer je piekergedachten hebt visualiseer je een stop-teken en vervolgens visualiseer je een prettige rustige omgeving, in een duinpan met vogelgeluiden bijv.
  • Jaja, je voelt hem al aankomen. De tv, tablet, smartphone, ze moeten uit. Het blauwe licht maakt je veel te alert. Lees een boek, voer een ontspannen gesprek, en installeer op zijn minst een app die het blauwe licht tegenhoudt.
  • Ga overdag naar buiten. Je interne klok moet dagelijks geijkt worden anders gaat hij uit de pas lopen. Daglicht is een belangrijke manier om je klok te resetten. Eet ook geen zware maaltijd meer laat op de avond.
  • Cafeïne blijft lang in het lichaam hangen, stop met koffie na 16.00, en ja in (groene) thee zit ook cafeïne/theïne. Liever dus rooibos thee. Een banaan eten kan ook helpen.
  • En tot slot, sta elke dag op dezelfde tijd op. Helaas, lang uitslapen verstoort alleen maar je ritme.

Als het goed is zie ik jullie allemaal uitgerust en vol energie op de volgende training.

Pin It on Pinterest