Hoeveel gram groenten en fruit is optimaal voor je gezondheid en sportprestaties?

De documentaire “The Game Changers” heeft veel stof doen opwaaien onder de sportende mensen. Voor wie hem niet gezien heeft: De docu maakt middels anekdotes van topsporters en wetenschappelijk bewijs aannemelijk dat een veganistisch dieet beter is voor je gezondheid en je sportresultaten dan een dieet met “veel” vlees en dierlijke producten, “plant-based only” so to say.

Een mooi gemaakte docu maar inmiddels is wel duidelijk dat het aangevoerde wetenschappelijke bewijs mager is. Jammer. Toch ben ik door de docu aan het denken gezet:

Is meer groenten en fruit beter? Heb je als sporter meer nodig?

 Groenten, Fruit en de Feiten:

– Slechts 28% van de Nederlanders haalt de aanbevolen hoeveelheid voor groenten (250 gram) en fruit (2 stuks). Haal jij het?

Is meer gezonder?

Ja de wetenschap is het er over eens dat je meer zou moeten eten dan nu wordt aanbevolen. Vooral meer groenten!

“The more veggies and the greater the variety the better” – Harvard University

“Eating 10 portions of fruits and vegetables daily best for health” – School of public Health Imperial college London

Voor een lang leven moet je niet 200 gram groenten eten maar 400 gram – NRC

Eet mimimaal 250 gram groenten per dag – Voedingscentrum

Okee okee we hebben de boodschap, en voor de sportresultaten? Had Popeye gelijk?

Hoewel ik geen mooi wetenschappelijk onderzoek kan vinden is het aannemelijke antwoord dat als meer groenten en fruit gezonder is (beter voor je hart, minder kans op diabetes, beter voor je darmen, etc) het ook helpt voor je sportprestaties. De vraag die je je moet stellen is; hoeveel gaat het schelen?

Dat zal net als bij bewegen zijn: van niets naar iets maakt een enorm verschil, van zeer weinig groenten en fruit naar de aanbevolen hoeveelheid gaat dus uitmaken. Daarna gaat het in kleinere stapjes. Ik ga de komende weken testen of het verschil maakt om boven de aanbevolen hoeveelheid te zitten, van 250 gram naar 400 gram groenten. Meten is weten. Top 3 bij het marathonschaatsen? Spruitjes, Spinazie, Schorseneren, Here we come!